Questions and Answers -Elements of Preventive Maintenance,Maintenance Inspections,imrem

Questions and Answers- Elements of Preventive, Maintenance Inspection, IMREM





1. The frequency of inspection is decided on the basis of overloading.

a) True
b) False

Ans. a) True


2. Preventive maintenance and its application is an expensive process.

a) True
b) False

Ans. a) True


3. Which of the following is not material handling equipment?

a) Cranes
b) Lifts
c) Tongs
d) Hoists

Ans. c) Tongs


4. Which of the following is not an important condition for preventive maintenance?

a) Size
b) Age
c) Location
d) Oils used

Ans. d) Oils used


5 What are the key elements of total productive maintenance?

A. Autonomous, preventative, and early equipment maintenance
B. Integrated, preventative, and early equipment maintenance
C. Autonomous, latent and early equipment maintenance
D. Autonomous, reactive and early equipment maintenance

Ans. A. Autonomous, preventative, and early equipment maintenance
6 The goal of ____ is to maintain equipment by investing in the maintenance of the plan that focuses on prevention.

Ans. Total productive maintenance or planned maintenance
7   Which among these tests are performed periodically?

a. Repair tests
b. Maintenance testing
c. Manufacturers tests
d. All of these
e. None of these
Ans. d) All of these

8   On what type of bearing does the heavy power electrical machine rotate?
a. Ball-bearing
b. Sleeve bearing
c. Roller bearing
d. Any of these
Ans. b) Sleeve bearing

9 What is the temperature limit for the storage of machines at the site before installation?

a. Temperature above + 25 °C
b. Temperature above + 5 °C
c. The temperature of less than 10 °C
d. Temperature above 15 °C
                               
Ans. d) Temperature above 15 °C

10   What is the main cause of harmful vibrations in the machine?

a. Mechanically unbalanced rotor
b. Bent or cracked shaft
c. An excessively pulsating load
d. All of these
e. None of these
Ans. d) All of these

11. What is/are the functions of sealing device used along with bearings?

a. To prevent leakage of oil from the bearing housing
b. To prevent dust, water, dirt, etc from entering the bearing housing
c. Both (a) and (b)
d. None of these

Ans. c) Both (a) and (b)

12 Which type of rotor is designed for synchronous motor rating up to 5 kW?

a. Squirrel cage rotor
b. Slip ring rotor
c. Salient pole rotor
d. cylindrical rotor

Ans. a) Squirrel cage rotor

13. If the load current and flux of a dc motor are held constant and the voltage applied across are held constant and the voltage applied across its armature is increased by 10 percent, its speed will
a) Decrease by about 10 percent

b) Remain unchanged

c) Increase by about 10 percent

d) Increase by 20 percent

Ans. c) Increase by about 10 percent


14. In a dc series motor, the shaft torque is less than the armature torque due to.
a) Eddy current losses

b) Stray losses

c) Hysteresis losses

d) Copper losses

Ans. b) Stray losses


15. In an induction motor, rotor slots are usually not quite parallel to the shaft but are given a slight skew.

a) To reduce the magnetic hum

b) to reduce the locking tendency of the rotor

c) Both (a) and (b) above

d) to increase the speed of the motor

Ans. c) Both (a) and (b) above


16. The starting torque of an indication motor is maximum when?

a) Rotor resistance equals rotor reactance

b) Rotor resistance is twice the rotor reactance

c) Rotor resistance is half the rotor reactance

d) Rotor resistance is R2 times the rotor reactance

Ans. d) Rotor resistance is R2 times the rotor reactance



17. Two alternators are connected in parallel. Their kVA and kW load shares can be changed by changing respectively their.

a) Driving torque and excitation

b) Excitation and driving torque

c) Excitation only

d) driving torques only

Ans. b) Excitation and driving torque




18. In parallel operation of two alternators, the synchronizing torque comes into an operation where there is.

a) The phase difference between the two voltage

b) The frequency difference between two voltage

c) The voltage difference between the two voltage

d) Either (a), (b), or (c)

Ans. d) Either (a), (b), or (c)



19. For successful parallel operation of two alternators, it is necessary that.

a) They are synchronized using synchroscope and dark and bright lamp method of synchronization.

b) Their phase sequence, voltage, frequency, and polarity be the same.

c) Both (a) and (b)

d) None of these

Ans. d) Either (a), (b), or (c)




Click here-


Click here-
Click here-




SAVE WATER

SAVE LIFE!

Leave a Comment